GUNNAR BAY

60 år 12. dec. 1999

 60. Selv om maleriet er hans afgørende beskæftigelse og besættelse regner Gunnar Bay sig ikke kun som billedkunstner. Han er desuden jazzmusiker og kunstpædagog. Han har et bifag i kunsthistorie fra Københavns Universitet og arbejder til daglig som lektor i billedkunst og design på Virum Statsskole. Men faktisk er han også lidt af en kunstambassadør, og han har igennem årene gjort meget for at styrke dansk kunst i Brasilien og brasiliansk kunst i Danmark. Dertil hører, at han siden 1989 har været gift med en brasilianer.

Gunnar Bays egen kunstneriske bane var i tresserne præget af den konkret abstrakte kunst. Elevforholdet til Richard Mortensen på Kunstakademiets malerskole satte i en overgangsperiode sine synlige spor, som Gunnar Bay først måtte arbejde sig fri af gennem en stærkere alliance med ekspressive og figurative påvirkninger. Det eksotiske er forblevet et stærkt incitament, hvad man har kunnet se af Gunnar Bays mange udstillinger og ophængninger.I en årrække fra midten af halvfjerdserne udstillede han som medlem af kunstgruppen GYRR. Desuden har hans værker været at se på sammenslutningen PRO.

For tiden arbejder han på en større udsmykningsopgave til Kirsten Marie Bofællesskab på Vinkelvej 3-5 i Lyngby: Udsmykningen består af et halvt hundrede billeder i individuelt udskårne formater. De, der ønsker supplerende oplysninger om fødselaren, kan finde dem på følgende internetadresse: http://www.art-jazz.dk

(pmho) (Peter Michael Hornung, kunstskribent i POLITIKEN, dec. 1999

60. Gunnar Bay, maler, Virum, der fylder 60 i morgen, er uddannet i sidste halvdel af 60'erne hos Richard Mortensen på Det kgl. danske Kunstakademi. Efterfølgende tog han bifagseksamen i kunsthistorie og underviser i dag sideløbende, med sit arbejde med maleri i design og billedkunst på Virum Gymnasium.

Gunnar Bay debuterede på Charlottenborgs Forårsudstilling i 1967 med billeder af abstrakt karakter men har siden befrugtet det nonfigurative formsprog med figurative og fortællende elementer. Det kom ikke mindst til udtryk da han fra midten af 70'erne til begyndelsen af 80'erne var medlem af den episk orienterede udstillingsgruppe GYRR, som arbejdede med kollektive billedfortællinger og litterære forlæg.

Gunnar Bay har lagt et stort arbejde i dansk kunsts institutioner og herunder ikke mindst i Kulturministeriets nu nedlagte Komité for udstillinger i udlandet ligesom han har gjort en betydelig indsats for formidling af brasiliansk kunst i Danmark

Han har modtaget en lang række legater og udmærkelser herunder fra Statens Kunstfond.

TW (Torben Weirup, kunstskribent i Berlingske Tidende, 12.12.1999)